سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

بررسی شواهد ریخت زمین ساختی و گسلش جوان در گستره شهر جدید هشتگرد

سعیده علیمردان، شهریار سلیمانی آزاد، منوچهر قرشی، محمّدرضا قاسمی، بهنام اویسی، احمد حاتمی، «بررسی شواهد ریخت زمین ساختی و گسلش جوان در گستره شهر جدید هشتگرد، شمال باختر تهران»، فصلنامه علوم زمین، سال 24، ش 94، زمستان 1393، صص 227 - 234

چکیده: به دلیل رشد جمعیت شهرنشین کشور در چند دهه اخیر و لزوم تمرکز زدایی از شهرهای دارای امکانات محدود و نیز افزایش حاشیه نشینی در اطراف کلان شهرها تدوین یک طرح نوین برای ایجاد شهرهای جدید در اطراف این گونه شهرها مورد توجّه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین معیارها برای ایجاد این گونه مراکز جمعیتی جدید را می توان بررسی توان لرزه خیزی آنها برشمرد. شهر جدید هشتگرد در دامنه های  جنوبی البرز مرکزی (واقع در 65 کیلومتری شمال باختر تهران) و بر روی نهشته های فرایش یافته پلایوکواترنری در حال بنا شدن است. مؤلّفه شاقولی جنبش های زمین ساختی در این گستره سبب شکل گیری اختلاف ارتفاعی به میزان حدود 300 متر در میان بلندی های هشتگرد و دشت جنوبی آن شده است. با توجّه به قرارگیری این شهر بر روی نهشته های آبرفتی یاد شده و نبود شناخت از گسله‌ های جنبا در این گستره، برآن شدیم تا با بررسی تصاویر ماهواره ای، عکس های هوایی، مدل رقومی زمین و برداشت های میدانی ریخت‌زمین ساختی به مطالعه زمین ساخت جنبا و گسلش جوان این منطقه رو به رشد بپردازیم. در پژوهش حاضر، پهنه های گسلی جنبا با روند شمال باختر - جنوب خاور شناسایی شده است که در وضعیت جنبش‌ شناختی حاکم بر این گستره، دارای جنبش های کج لغز (راندگی به همراه مولفه راستالغز چپ ‌بر) هستند. راستای تنش شمال - شمال خاور نسبت به روند ساختاری یاد شده مایل بوده و از این رو یک رژیم ترافشارشی را آشکار می‌سازد. شناسایی گسله های جوان یادشده می واند از اهمیت ویژه ای در مطالعات برآورد خطر زمین لرزه برای این شهر جدید برخوردار باشد. 

کلیدواژه‌ها: زمین ساخت جنبا، ریخت ­زمین ­ساخت، ترافشارش، البرز مرکزی، شهر جدید هشتگرد.

 دانلود متن کامل مقاله


نوشته شده در  سه شنبه 94/4/23ساعت  11:25 صبح  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

سنجش میزان رضایتمندی ساکنین مسکن مهر شهر جدید هشتگرد

محمّدرضا درودی، لعلا جهانشاهلو، سیّد کمال الدین شهریاری، «سنجش میزان رضایتمندی ساکنین مسکن مهر با رویکرد مدیریت شهری (مطالعه موردی: مجتمع بوستان شهر جدید هشتگرد)»، فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری، ش 9، زمستان 1393، صص 125-141.

چکیده: بالاترین هدف توسعه و مدیریت شهری، بهبود کیفیت زندگی و رضایت مندی شهروندان از محیط مسکونی شان است؛ حال آن که رضایتمندی، مفهومی چندبعدی دارد و از شاخص های مختلفی شکل می گیرد. در سال های اخیر، دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت زمین و به منظور تامین مسکن خانوارهای کم درآمد فاقد مسکن، احداث واحدهای مسکونی ارزان قیمت را در دستور کار خود قرار داد که «مسکن مهر» نامگذاری شد. حال با گذشت چندین سال از احداث این محیط های مسکونی، این سوال شکل می گیرد که ساکنین این مسکن ها تا چه میزان از محیط سکونتی خود رضایت دارند و مدیریت شهری چه نقشی در رضایتمندی شهروندان دارد. در این مقاله سعی گردیده با شناسایی مهم ترین شاخص ها و عوامل موثر در سطح رضایت افراد در محیط مسکونی، مدل ارزیابی از میزان رضایتمندی در نمونه مطالعاتی مسکن مهر بوستان واقع در شهر جدید هشتگرد ارائه گردد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و اطلاعات از طریق مطالعات اسنادی و پیمایشی از طریق توزیع پرسش نامه و مصاحبه با ساکنان، جمع آوری شده اند و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 165 نفر برآورد شده است. با توجّه به عدم استقلال و وجود وابستگی بین عامل های موثّر، از روش تحلیل شبکه فازی برای شناسایی وابستگی های ممکن بین عوامل و اندازه گیری آنها برای توسعه مدل ارزیابی، استفاده شده است. ساکنان مجتمع در بسیاری از شاخص ها، مانند دسترسی مناسب به کاربری ها و خدمات شهری و همچنین دسترسی به شبکه حمل و نقل، رضایت نسبی دارند.

کلیدواژگان: رضایتمندی سکونتی، مدیریت شهری، مسکن مهر، مجتمع بوستان، شهر جدید هشتگرد.

 دانلود متن کامل مقاله  


نوشته شده در  یکشنبه 94/4/21ساعت  3:56 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

رابطه جهت گیری مذهبی با کمال گرایی و خلاقیت در دانشجویان دانشگاه آزاد نظرآباد

محمّد یکه فلاح، سمیه فتح آبادی، محمّدحسین خانی، «رابطه جهت گیری مذهبی با کمال گرایی و خلاقیت در دانشجویان دانشگاه آزاد نظرآباد»، فصلنامه رویش روانشناسی، سال اول، ش 4، زمستان 1391، ص 73.

مقدّمه: این تحقیق با هدف تعیین رابطه جهت گیری مذهبی با کمال گرایی و خلاقیت در دانشجویان دختر و پسر می باشد. مواد و روش ها: جامعه آماری این تحقیق دانشجویان دانشگاه آزاد شهر نظرآباد بود که 120 نفر (50 دختر و 70 پسر) به صورت تصادفی، انتخاب گردید و پرسش نامه های جهت گیری مذهبی اسلامی آذربایجانی، کمال گرایی نجاریان و همکاران و خلاقیت عابدی را تکمیل کرده اند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین جهت گیری مذهبی و خلاقیت رابطه ای وجود ندارد و همچنین بین کمال گرایی و خلاقیت رابطه وجود دارد. میزان جهت گیری مذهبی در بین مرد و زن تفاوت معناداری دارد. بین کمال گرایی در بین دو جنس مرد و زن تفاوت وجود دارد. نتیجه گیری: نتایج بیانگر آن است که دو متغیّر کمال گرایی و جهت گیری مذهبی به طور همزمان 32 درصد با خلاقیت همبستگی دارند. متغیّر کمال گرایی با ضریب تاثیر رگرسیونی (302/0= Beta) به مراتب دارای قدرت پیش بینی قوی تری نسبت به جهت گیری مذهبی با ضریب تأثیر رگرسیونی (185/0 =Beta ) می باشد. اما پیش بینی جهت گیری مذهبی منفی می باشد بدین معنا که رابطه معکوسی را بین دو متغیر پیش بینی می کند.

کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، کمال گرایی، خلاقیّت.


نوشته شده در  یکشنبه 94/4/21ساعت  9:41 صبح  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بین دو منطقه قرق و چراشده نظرآباد

فیروزه مقیمی نژاد، محمد جعفری، محمدعلی زارع چاهوکی، یاسر قاسمی آریان، اصغر کهندل، «مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بین دو منطقه قرق و چراشده (مطالعه موردی: نظرآباد کرج)»، فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره 21، ش4  (پیاپی 57) ، زمستان 1394، ص 643.

چکیده: قرق مرتع عبارت است از جلوگیری از ورود دام به تمام یا قسمتی از مرتع برای یک یا چند سال متوالی که با هدف‌ های مختلفی انجام می‌ شود. هدف از تحقیق حاضر، تعیین میزان تاثیر عمل اصلاحی قرق در خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک و سه عنصر اصلی N ، P و K در منطقه نظر آباد کرج می ‌باشد. برای انجام تحقیق، از خاک دو منطقه چراشده و قرق نمونه ‌برداری شد. به ‌طوری ‌که از ابتدا، وسط و انتهای 4 ترانسکت (مستقر شده در هر منطقه، به صورت تصادفی سیستماتیک)، از دو عمق 20 - 0 و 80 - 20 سانتی‌متری تعداد 48 نمونه برداشت شدند. سپس به منظور تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی، نمونه ‏های برداشت‌شده به آزمایشگاه خاک شناسی انتقال یافت. نمونه ‌های خاک، پس از خشک‌شدن از الک 2 میلی ‌متر عبور داده شدند. سپس عوامل اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، درصد رطوبت اشباع و عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم اندازه ‌گیری شدند. نتایج نشان داد قرق تاثیر معنی‌ داری بر عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک داشته اما در مورد فاکتورهای اسیدیته، ماده آلی و درصد رطوبت اشباع تفاوت معنی ‌داری بین دو منطقه چرا و قرق مشاهده نگردید. به طور کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد قرق اثرات مثبتی بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مراتع منطقه مورد مطالعه داشته است.

کلیدواژگان: قرق، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، عناصر ضروری N، P و K، نظرآباد کرج.

Comparison of soil physical and chemical properties between the sites of exclosure and grazing (Case study: Nazarabad - Karaj)

Exclosure is the prevention of livestock access to all or part of the rangeland for one year or a few consecutive years, performed with different goals. This research was aimed to investigate the effect of exclosure on soil physical and chemical properties as well as three main elements of N, P, and K in Nazarabad region, Karaj. Soil sampling was performed in both sites of exclosure and grazing. Soil samples were taken from the beginning, middle and end of the four transects, established in each region, at two soil depths of 0-20 cm and 20-80 cm using systematic random sampling. The following soil properties were measured in the lab: pH, EC, organic matter, saturation percentage, and N, P, K. According to the obtained results, the effect of exclosure on soil N, P, and K was significant; however, exclosure had no significant effect on pH, organic matter and saturation percentage. Overall, our results clearly showed the positive impact of exclosure on soil physical and chemical properties.

 دانلود متن کامل مقاله


نوشته شده در  دوشنبه 94/4/15ساعت  9:45 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

بررسی تغییر فلور علف های هرز مزارع گندم آبی شهرستان های ساوجبلاغ و شیروان 

ندا پاسبان زیارت، حمید رحیمیان مشهدی، حسن علیزاده، مهدی مین باشی، «بررسی تغییر فلور علف های هرز مزارع گندم آبی شهرستان های ساوجبلاغ و شیروان از 1379 تا 1390»،دو فصلنامه دانش علف های هرز، سال دهم، شماره 1 (پیاپی 20)، 1393، صص 107 - 119.

چکیده: به منظور تعیین تغییرات فلور علف های هرز مزارع گندم آبی شهرستان های ساوجبلاغ و شیروان، نتایج بررسی های انجام شده در سال 1379 و 1390 مقایسه شدند. بر اساس نتایج اولین بررسی (1379) در شهرستان ساوجبلاغ، 57 گونه متعلق به 19 خانواده گیاهی و در شهرستان شیروان 28 گونه متعلق به 13 خانواده گیاهی شناسایی شد. در بررسی دوم (1390) در شهرستان ساوجبلاغ، 53 گونه متعلق به 19 خانواده گیاهی و در شهرستان شیروان 53 گونه متعلق به 18 خانواده مشاهده شد. تعدادی از گونه ها از فلور حذف شده و تعدادی گونه جدید به فلور اضافه شده بودند. شاخص غالبیت گونه ها تغییر کرده، بعضی از گونه ها غالبیت خود را از دست داده و بعضی ازگونه­ها جزو گونه­های غالب شده بودند. تغییر در شاخص غالبیت هر گونه به دلیل تغییر در فراوانی، تراکم یا هر دو بود که می تواند به عوامل زیادی بستگی داشته باشد. در ساوجبلاغ وقوع غالبیت اکثر گونه ها از جمله هفت بند (Polygonum avicular)، بی تی راخ (Galiumaparine)، ارشته خطایی (Lepyrodiclis holosteoides)، سیزاب پا خمیده (Veronica camplypoda)، شاه تره ایرانی (Fumaria vaillanti) به دلیل افزایش در تراکم بود اما در شیروان غالبیت اکثر گونه ها از جمله سلمه تره (Chenopodium album)، ماشک (Vicia villosa)، ناخنک (Goldbachia laevigata)، کنگر صحرایی (Circium arvense) به دلیل افزایش در فراوانی بود و فقط در گونه غالب هفت بند به دلیل افزایش در تراکم بود. عدم تغییر در غالبیت علف های هرز باریک برگ مزارع گندم شهرستان ساوجبلاغ بیانگر این است که روش های مدیریتی اعمال شده پس از یک دهه نتوانسته است گونه های یولاف وحشی زمستانه (Avena ludviciana) و چاودار (Secale cereale) را کنترل نماید. تغییر شاخص غالبیت علف های هرز پهن برگ مزارع گندم این شهرستان و غالب شدن گونه های هفت بند، ارشته خطایی و سیزاب پا خمیده نشان دهنده تغییر فلور گونه های پهن برگ در پاسخ به روش های مدیریتی اعمال شده است. ورود گونه های جدید به مزارع گندم شهرستان شیروان قابل ملاحظه بود. به نظر می رسد با بررسی روش های مدیریتی اعمال شده و تطبیق آنها با تغییرات ایجاد شده در ترکیب گونه های این دو منطقه می توان دلایل تغییر و راهکارهای لازم را به دست آورد و برای مدیریت گونه های جدید برنامه ریزی نمود.

کلیدواژگان: تراکم، شاخص غالبیت، فراوانی، ساوجبلاغ، شیروان.

 دانلود متن کامل مقاله


نوشته شده در  چهارشنبه 94/4/10ساعت  5:52 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

حمایت اجتماعی و عوامل موثر بر آن در مهاجران افغان شهرستان ساوجبلاغ

فرامرز شااحمدی، داوود شجاعی زاده، رویا صادقی، «حمایت اجتماعی و عوامل موثّر بر آن در مهاجران افغان شهرستان ساوجبلاغ»، مجله تحقیقات نظام سلامت، سال 10، ش 1، بهار 1393، صص 106 - 113. 

چکیده: مهاجران خارجی بخشی از جمعیت هر کشوری را تشکیل می دهند. در میان جمعیت مهاجر خارجی در ایران سهم مهاجران و اتباع کشور افغانستان بسیار قابل توجه است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی سلامت جسمانی و روانی این افراد، حمایت اجتماعی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت حمایت اجتماعی و عوامل موثر بر آن در مهاجرین افغان انجام شد. روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1391 و بر روی 400 نفر از مهاجران افغان شهرستان ساوجبلاغ انجام گرفت. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه های جمعیت شناختی و حمایت اجتماعی وکس استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با انجام آمار توصیفی و آزمون های همبستگی، کروسکال والیس و من ویتنی به کمک نرم افزار SPSS   نسخه 18 صورت گرفت. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شده است (05/0P<).

یافته ها: نمونه های مطالعه شامل 231 نفر مرد (7/57%) و 169 نفر زن (3/42%) بودند. میانگین کلی سن مهاجران 54/8±01/26، میانگین سنی در مردان 54/7±58/24 و در زنان 42/9±96/27 می باشد. میانگین نمره حمایت اجتماعی در زنان بالاتر از مردان بود. حمایت اجتماعی با جنسیت (001/0P=)، تحصیلات (00/0P=)، شغل (001/0 P=)، رضایت از وضعیت اقتصادی (00/0P=)، داشتن بیماری مزمن (00/0P=) و وضعیت اقامت (041/0P=) از لحاظ آماری رابطه معنی دار نشان داده شد. اما بین حمایت اجتماعی و محل تولد رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد (093/0P=).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های این مطالعه، عوامل فردی و محیطی مختلفی می توانند در حمایت اجتماعی مهاجرین تاثیرگذار باشند؛ همچنین وضعیت حمایت اجتماعی در مهاجران افغان متوسط می باشد؛ لذا نیاز به تامین حمایت اطلاعاتی، عاطفی و ابزاری برای بالا بردن وضعیت حمایت اجتماعی در آن ها محسوس می باشد.

کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، مهاجران افغان، ساوجبلاغ.

 دانلود مقاله


نوشته شده در  دوشنبه 94/3/25ساعت  7:22 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

نقش سرمایه اجتماعی بر توسعه روستایی دهستان چهاردانگه ساوجبلاغ

حسن افراخته، اصغر عزیزی، مرتضی مهرعلی تبار فیروزجایی، «نقش سرمایه اجتماعی بر توسعه روستایی دهستان چهاردانگه»، فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، ش 34، پاییز 1393، صص 27 – 46.

چکیده: بررسی نقش سرمایه اجتماعی بر توسعه نواحی روستایی هدف اصلی این تحقیق بوده است. منطقه مورد مطالعه تحقیق دهستان چهاردانگه جزء استان البرز و از توابع شهرستان ساوجبلاغ بوده است. جامعه نمونه از طریق مدل کوکران و برابر 38 خانوار معین شده است. داده­ های مورد نیاز تحقیق بر اساس مطالعه میدانی و برخی اسناد جمع آوری شده است. برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ (0/75) و برای تعیین روایی از نظرات کارشناسان استفاده گردیده است. داده های جمع آوری شده از طریق آزمون های آماری نظیر آزمون تی، رگرسیون و مدل شبکه عصبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه معناداری بین سطح سرمایه اجتماعی و توسعه روستایی وجود دارد که در آن مولفه­ های مشارکت، آگاهی و اعتماد عوامل تعیین کننده هستند. نتایج مدل شبکه عصبی نشان دهنده این است که متغیرهای مشارکت، اعتماد و آگاهی بیشترین تاثیر را در روند توسعه دارند، در حالی که نقش انسجام اجتماعی و شبکه اجتماعی محدودتر می ­باشد.

 کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه، مدل شبکه عصبی، انسجام اجتماعی، چهاردانگه، ساوجبلاغ.

 دانلود مقاله


نوشته شده در  دوشنبه 94/3/25ساعت  7:16 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

بررسی و ارزیابی عملکرد شهر جدید هشتگرد و اثرات منطقه ای آن

محمّد قربانی، بررسی و ارزیابی عملکرد شهر جدید هشتگرد و اثرات منطقه ای آن، پایان نامه کارشناسی ارشد برنامه ریزی توسعه منطقه ای، دانشگاه علامه طباطبایی، 1393.

چکیده: پژوهش مورد نظر با موضوع بررسی و ارزیابی عملکرد شهر جدید هشتگرد و اثرات منطقه ای آن، در راستای تحقق اهداف از پیش تعیین شده در طرح جامع اولیه (1372) برای افق (1395) برای این شهر، از نوع پژوهش های ارزشیابی به صورت پیمایشی بر روی 360 خانوار ساکن در این شهر و همچنین اسنادی - کتابخانه ا ی صورت گرفته است. براساس نتایج حاصل شده از سئوالات پژوهش:

- شهر جدید هشتگرد در راستای جذب سرریز جمعیت از تهران و کرج با (47.50 درصد فراوانی) موفق بوده است اما در راستای جذب جمعیت کلّ به هدف پیش بینی شده نهایی جمعیتی در طرح جامع نخستین نایل نشده است.

- در راستای توان شهر جدید هشتگرد برای رسیدن به استقلال شغلی با (23.33 درصد فراوانی) این شهر به هدف خود نرسیده است.

- همچنین در راستای میزان موفقیت شهر جدید هشتگرد در ارائه مسکن مناسب با توجّه به سه متغییر یعنی الف - خرید ارزان مسکن با (11.39 درصد فراوانی) ناموفق بوده است و ب - با توجه به نوع تملک واحد مسکونی فعلی (49.17 درصد) در مقایسه با نوع تملک واحد مسکونی قبلی (25.56 درصد فراوانی) این شهر به هدف خود رسیده است. و نهایتاً پ - با توجّه به مساحت واحد مسکونی فعلی در مقایسه با مساحت واحد مسکونی قبلی، عملکرد این شهر موفق بوده است.

- به علاوه در راستای میزان موفقیت شهر جدید هشتگرد در ارایه خدمات مورد نیاز خانوارها، یافته های این پژوهش نشان می دهد که میزان موفقیت این شهر در ارایه خدمات مورد نیاز خانوارها با میانگین کلی (41 درصد فراوانی) درحد متوسطی قرار دارد.

- و در نهایت در راستای بررسی میزان رضایت مندی خانوارها از سکونت در شهرجدید هشتگرد و قصد و تمایل آنها برای ماندگاری در این شهر، یافته های این پژوهش نشان دهنده ی آن است که میزان رضایت مندی با ( 58 درصد فراوانی) در حد متوسطی قرار دارد.


نوشته شده در  شنبه 94/3/9ساعت  1:23 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

 

بررسی و تحلیل جغرافیایی طرح شهر جدید هشتگرد و ارزیابی نقاط قوت و ضعف آن

فاطمه قمردوست، بررسی و تحلیل جغرافیایی طرح شهر جدید هشتگرد و ارزیابی نقاط قوت و ضعف آن، پایان نامه کارشناسی ارشد جغرافیا، گرایش جغرافیا و برنامه ‌ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گروه جغرافیا، 1385.

چکیده پایان نامه: هدف پژوهش بررسی وضعیت جغرافیایی شهر جدید هشتگرد و تحلیل  آن بر پایه معیار علمی می ‌باشد و میزان موفقیت شهر در جذب جمعیت و اشتغالاست توجه به عامل جغرافیایی در مکان ‌یابی شهرهای جدید از فاکتورهای اولیه وبنیادی در موفقیت یا عدم موفقیت این شهرهاست. و به روش نمونه‌ گیری ومشاهده و مصاحبه انجام شده است. شهر جدید هشتگرد در ارتباط با مطالعاتجغرافیایی و محیطی که شامل (مناسب بودن خاک و اقلیم و شرایط مساعد برای ساخت و ساز وجود کوه های مرتفع - و مسیل‌ های شمالی و جنوبی) از نظرمکان ‌یابی دارای شرایط مناسبی برای شکل‌ گیری و توسعه جدید می ‌باشد و در حالحاضر در ارتباط با جذب جمعیت اضافی ما در شهر و غیرخوابگاهی بودن وخوداتکائی موفقیت چندانی را کسب نکرده است.


نوشته شده در  یکشنبه 94/2/27ساعت  1:7 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

 

 نسخ خطی اهدا شده خاندان نجم آبادی 37 اثر است که همراه آن 27 دفتر ثبتی محضر نیز موجود است.

اهدای گنجینه فرهنگی خاندان نجم آبادی به کتابخانه مجلس

خانواده مرحوم «حاج شیخ هادی نجم آبادی» از خانواده‌های شناخته شده تهران، خاندانی اهل و علم فضل است که نام و یادشان در بسیاری از متون آمده است. در حال حاضر  مقبره مرحوم نجم آبادی (1320ق) واقع در خیابان شیخ هادی محلی است که بسیاری از چهره  های این خاندان در آنجا مدفون هستند. مرحوم شیخ هادی نجم آبادی که از علمای شناخته شده دوره ناصری است، یکی از حلقات اصلی این خاندان است. فرزند مرحوم حاج شیخ مهدی نجم آبادی از طرف پدر متولی آثار مخطوط و کتاب های برجای مانده از خاندان بوده است. این کتاب ها که غالب آنها در سال 1251 و پس از آن در سال 1260 و سال های پس از آن وقف شده، در اختیار خانواده بوده و تا این اواخر در مقبره نگه داری می شده است.

پس از درگذشت مرحوم شیخ مهدی در سال 1957 میلادی، فرزندش ایشان پروفسور سیف الدین نجم آبادی متولی این آثار شدند که در حال حاضر در آلمان بسر می‌برند. گفتنی است که بیشتر اعضای این خانواده که درگذشته به علم الادیان اشتغال داشتند، در حال حاضر به علم الابدان مشغول بوده و از چهره های برجسته در حوزه پزشکی بوده و هستند. صبیه گرامی آقای سیف الدین نجم آبادی سرکار پروفسور خانم شهناز نجم آبادی استاد دانشگاه توبینگن آلمان هستند که زمینه تحقیقات ایشان گویش‌های ایرانی بوده اخیرا فعالیت چشمگیری در برگزاری همایش خلیج فارس در دانشگاه تهران داشتند.

بر اساس تصمیمی که متولی محترم گرفته است، قرار شده است تا آثار مخطوط و سنگی موجود در خانواده به کتابخانه مجلس اهدا شده و به نام خانواده نجم آبادی در آنجا بماند. نسخ خطی اهدا شده 37 اثر است که همراه آن 27 دفتر ثبتی محضر نیز موجود است. علاوه بر اینها 155 کتاب چاپ سنگی و 117 کتاب چاپ سربی و جدید نیز در میان این آثار وجود دارد. یکی از کهن ترین این نسخه ها نسخه ای از کتاب المبسوط شیخ طوسی از قرن هشتم هجری است. برخی از نسخ دیگر عبارتند از مجلداتی از حدائق؛ جواهر الکلام؛ مسالک؛ مجمع البحرین و تعدادی نسخ دیگر ( به نقل از  وب سایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی).


نوشته شده در  دوشنبه 91/2/11ساعت  2:37 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()

<      1   2   3   4   5      >

فهرست همه یادداشت های این وبلاگ
رسانه ملی و تنوع فرهنگی و زبانی استان البرز -1
رسانه ملی و تنوع فرهنگی و زبانی استان البرز - 2
پاسخ البرزپژوهانه به بی ادبی علیرضا پناهیان به ساحت پیامبر (ص)
مطالبه ای درباره فرهنگسرای خط و تذهیب شهر کرج -1
مطالبه ای درباره فرهنگسرای خط و تذهیب شهر کرج - 2
مطالبه ای درباره فرهنگسرای خط و تذهیب شهر کرج - 3
خاطره اسماعیل آل احمد از استاد دکتر یوسف مجیدزاده
دانلود نسخه pdf کتاب های حسین عسکری
کانال تلگرامی و صفحه های اینستاگرام و آپارات البرز پژوهی
شناسنامه وبلاگ البرز پژوهی
[عناوین آرشیوشده]