سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

چهره سید محمد صادق طباطبایی اثر جعفر چهره نگار، رنگ وروغن، 1325

سیّد محمّدصادق طباطبایی پیروز چهارم، مغلوب پانزدهم

گفت ­و­ گوی ماهنامه فراز البرز با حسین عسکری

بخش دوم

- همانگونه که اشاره کردید، در دوره چهارم مجلس شورای ملّی، سید محمدصادق طباطبایی از حوزه انتخابیه «شهریار، ساوجبلاغ و کُردان» به نمایندگی رسید. آیا وی با آیت ­الله طباطبایی از رهبران مشروطیت نسبتی دارد؟

- سیّد محمّدصادق طباطبایی (1260 - 1340ش) فرزند آیت ­الله سیّدمحمّد طباطبایی است. وی از رهبران اصلی مشروطیّت و شاگرد شیخ هادی نجم ­آبادی است.

- کمی درباره زندگی و تحصیلات سیّد محمّدصادق طباطبایی صحبت کنید.

- تحصیلات خود را از شش سالگی زیر نظر پدرش و معلّمان خصوصی در سامرا آغاز کرد و در نوجوانی به کسوت روحانیت درآمد. او که سری پرشور داشت از سال 1284ش در کنار پدرش وارد مبارزه با حکومت قاجار شد و در راه استقرار مشروطه به کوشش ­هایی دست زد. تشکیل انجمن­ های سیاسی «مخفی» و «کتابخانه»، حضور در واقعه مهاجرت روحانیون به حرم حضرت عبدالعظیم و کوچیدن به قم، دیدار و گفت و­ گوی چندباره با دولتیان و پناهندگان سفارت انگلیس از طرف پدر، از جمله فعالیّت ­های سیاسی او بود.

- پس از استقرار مشروطیت به چه کارهایی مشغول بود؟

- روزنامه مجلس را در سوّم آذر 1285ش پایه ­گذاری کرد. پس از به توپ بسته شدن مجلس در سال 1287ش، محکوم به تبعید از ایران شد و نزدیک به ده ماه در شش کشور اروپایی به سر برد. با برکناری محمّدعلی شاه ششمین پادشاه قاجار و پیروزی دگرباره مشروطه­ خواهان، او به اتّفاق پدر به تهران آمد و در انتخابات دوره دوّم مجلس شورای ملّی به نمایندگی مردم مشهد برگزیده شد. در آن ایام، «حزب اجتماعیون اعتدالیون» را تأسیس نمود و گروهی از مجلسیان را با روش سیاسی خود همراه کرد. در سال 1293ش در دوره سوّم مجلس از تهران به نمایندگی انتخاب شد.

- چگونه شد که به نمایندگی شهریار و ساوجبلاغ رسید؟

- در سال 1298ش در انتخابات دوره چهارم با کسب 6756 رأی از 8098 رأی از حوزه انتخابیه شهریار و ساوجبلاغ به نمایندگی مجلس برگزیده شد اما این مجلس به علّت جنگ جهانی اوّل و نابسامانی اوضاع داخلی تا سال 1300ش افتتاح نشد.

- گرایش سیاسی او چه بود؟

- پس از افتتاح مجلس چهارم با همکاری سلیمان میرزا اسکندری، حزب سوسیالیست را به وجود آورد.

- عملکردش در مجلس چگونه بود؟

- طباطبایی در طول عمر دو ساله مجلس چهارم همچون میرزا قاسم ­خان تبریزی مشهور به صوراسرافیل نماینده دوره سوّم شهریار و ساوجبلاغ، از محل نمایندگی خود کمتر یاد کرد. البته در این دوره، لایحه راه شوسه تهران به شهریار را دولت آیت ­الله سیّدمحمّد طباطباییبه مجلس ارایه کرد.

- پس از پایان دوره نمایندگی چه فعالیت­ هایی داشت؟

سفیر ایران در ترکیه در سال 1303ش و کنار گذاشتن لباس روحانیّت در آنجا، ریاست انجمن مرکزی نظارت بر انتخابات تهران در سال 1322ش، نماینده مردم تهران در دوره چهاردهم مجلس و ریاست آن مجلس در سال 1322ش، تأسیس حزب مردم و کمک به انتشار روزنامه صدای مردم از فعالیّت ­های سیاسی او پس از نمایندگی مردم ساوجبلاغ و شهریار بود.

- در منابع آمده که طباطبایی در دوره پانزدهم هم نامزد نمایندگی حوزه انتخابیه شهریار و ساوجبلاغ شد اما از رقابت با بهاءالدین کهبد بازماند، ماجرا از چه قرار بود؟ 

- در سال 1325ش به همراه بهاءالدین کهبد در انتخابات دوره پانزدهم مجلس شورای ملّی، نامزد نمایندگی مردم ساوجبلاغ و شهریار شد. می­ گویند کهبد برای پیروزی در آن انتخابات به برخی چهره­ های اثرگذار حکومت پهلوی همانند اعضای اصلی حزب دمکرات ایران به دبیرکلّی احمد قوام معروف به قوام السلطنه پول­هایی به عنوان هدیه پرداخت و با کسب 12913 رأی از 16918 رأی مأخوذه به مجلس راه یافت.

- واکنش طباطبایی به نتیجه انتخابات چه بود؟

- طباطبایی که نتوانست به مجلس راه یابد با هدف اعتراض به سلامت انتخابات، بیانیه­ ای صادر کرد و چند روز هم به همراه گروهی از همفکرانش تحصّن کرد ولی راه به جایی نبرد. در بخشی از بیانیه سیاسی او که در 26 مهر 1326ش در شماره فوق­ العاده روزنامه ناخدا به چاپ رسیده، آمده است: «چون در این موقع جماعتی از آزادی ­خواهان که دوستان نزدیک اینجانب ­اند خواستند گوشه­ ای از این اوضاع عجیب یعنی شمّه ­ای از جریان انتخابات اخیر ساوجبلاغ و شهریار را به استحضار عامه برسانم تا قاطبه مردم ایران به نمونه بارز دیگری از آزادی­ انتخابات که بزرگ ­ترین حقّ ملّی می ­باشد، متوجّه شده [و] بدانند که با وجود مجلس و توجّه خاص بسیاری از آقایان نمایندگان و صدور اعلامیه­ های مکرّر، چگونه افراد ژاندارم و مأموران وزارت کشور که وظیفه­ دار حفظ حقوق مردم هستند، بر ناموس ملّی و حقّ طبیعی یعنی آرای مردم تجاوز نموده، روز و شب به تهدید کشاورزان و تعویض صندوق­ های انتخابات آنان مشغول [هستند.] و عشق و علاقه به پول تا چه حدّ آنها را به رعایت اصول بی­ اعتنا ساخته­ است... صندوق «بَرَغان» را که در عرض سه روز بیش از هشتصد رأی نداشت، طی یک ساعت از روی دفتر کوپن قند و شکر به نفع خود و برخلاف رضای مردم عوض نمودند... و صندوق «رامجین» را هم که مردم آن با علاقه و ایمان مخصوص رأی داده­ اند شب یک­شنبه 26 [مهر 1326ش] به کلّی تغییر دادند... این بود نمونه ­ای از انتخابات آزاد که در ساوجبلاغ و شهریار چند فرسخی شهر تهران، در مقابل توجّه اکثر نمایندگان مجلس شورای ملّی انجام گردید.»

- حکومت پهلوی با اعتراض طباطبایی چگونه برخورد کرد؟

- شهربانی حکومت پهلوی در شانزدهم مهر 1326ش در گزارشی محرمانه درباره اعتراض گروهی از مردم ساوجبلاغ به نتیجه انتخابات مجلس پانزدهم نوشته است: «عدّه ­ای از رعایای ساوجبلاغ اخیراً به منظور تحصّن در مجلس شورای ملّی برای آزاد گذاردن انتخابات آنجا به مرکز آمده و یکی از آنها در سالن حزب اتّحاد (حزب وحدت ایران) اظهار می ­نمود: اخیراً عدّه ­ای از چاقوکش ­های حزب دمکرات ایران به ساوجبلاغ آمده، برای کهبد رأی خریداری می ­نمایند. ولی در مقابل آنها تمام افرادی که امروز به تهران آمده و شکایت نموده ­اند، تصمیم گرفته و خود را آماده کرده ­اند که اگر دولت به حرف آنها گوش ندهد و انتخابات آزاد نباشد، با وسایلی که در ساوجبلاغ قبلاً فراهم ساخته ­اند، زد و خورد و کُشت و کشتار نمایند تا انتخابات آزاد گردد و در صورت آزاد بودن انتخابات به طور حتم سیّد محمّدصادق طباطبایی وکیل ساوجبلاغ خواهد بود.»

- در نهایت ماجرا به کجا ختم شد؟

- اعتراض گسترده طباطبایی و گروهی از مردم ساوجبلاغ موجب ردّ اعتبارنامه کهبد در جلسه هشتم مجلس پانزدهم(بیست و نهم امرداد 1326ش) شد اما کهبد در انتخابات میان دوره­ ای به مجلس راه یافت و در سیزدهم اسفند 1326ش اعتبارنامه ­اش به عنوان نماینده شهریار و ساوجبلاغ به تصویب نمایندگان رسید.

ادامه دارد

نشر نخست این گفت و گو در:  ماهنامه فراز البرز، سال اول، ش 4، بهمن 1394، ص 4.

وکلای البرز از آغاز تا مجلس نوزدهم - 1  


نوشته شده در  جمعه 94/11/23ساعت  5:34 عصر  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()


فهرست همه یادداشت های این وبلاگ
آیین نقد و بررسی کتاب تاریخ هشتگرد نوشته حسین عسکری
نشست علمی درباره کتاب اشتهارد نوشته محمد پارسانسب
بازتاب انتشار کتاب تاریخ هشتگرد نوشته حسین عسکری - 1
یادداشت های حسین عسکری درباره محمدصادق فاتح یزدی
سندی تازه از سردار شهید شعبان علی نژادفلاح
اهل توقف طالقان به روایت استاد دکتر حکمت اله ملاصالحی
به مناسبت درگذشت دکتر محمود مصدق
دانلود نسخه pdf کتاب های حسین عسکری
کانال تلگرامی و صفحه های اینستاگرام و آپارات البرز پژوهی
شناسنامه وبلاگ البرز پژوهی
[عناوین آرشیوشده]