روایت میترا دلگشایی از گویش کردانی های شهرستان ساوجبلاغ
میترا دلگشایی، بررسی گویش کردان ساوجبلاغ، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشکده زبان های خارجی، استاد راهنما: دکتر ایران کلباسی، استاد مشاور: دکتر یدا.. پرمون، 1383، 244 صفحه.
چکیده پایان نامه: به علت زوال و نابودی گویشها و لهجهها به مرور زمان و لزوم حفظ و بررسی آنها به عنوان بخشی از میراث فرهنگی کشور، این پایان نامه به بررسی گویش کردان پرداخته است روش نمونه گیری: مصاحبه با گویشوران بومی روستای کردان شامل افراد پیر، جوان، مرد و زن در این روستا است. روش پژوهش: به منظور گردآوری دادههای تلفظی، نحوی و غیره دراین گویش از روش میدانی و در پارهای موارد از روش کتابخانهای استفاده شده است.
نتیجه کلی: گویش کردان شباهت هایی با گویش مازندرانی دارد. واکهها و همخوانها با فارسی معیار تفاوتی ندارد. درمورد واکههای مرکب یا دو گانه، در این گویش واکه مرکب [ [ewنیز وجود دارد. از خصوصیات صرفی این گویش تقدم داشتن صفت بر موصوف و مضاف الیه بر مضاف می باشد. حروف اضافه در این گویش، پسین هستند. جنسیت در این گویش خنثی است. در بخش افعال وندهای زمان گذشته ساز، وند نفی پسوند مصدری و شناسههای فعلی، شکل خاصی دارند و وندهای اشتقاقی و تصریفی متفاوتی در این گویش وجود دارد.
کلید واژگان: گویش ها، زبان شناسی، ساوجبلاغ، گویش کردان، گویش شناسی.