نظرآباد در انقلاب
مردم آگاه شهر نظرآباد و روستاهای اطراف از بدو نهضت و انقلاب اسلامی به انحا مختلف مخالفت خود را با استبداد رژیم پهلوی اعلان میکردند. در سال 1357 آحاد مردم نظرآباد با برپایی تجمعهای اعتراضآمیز ضمن حمایت از رهبری امامخمینی(ره)، خواستار برقراری جمهوری اسلامی بودند.در این میان نقش جوانان و دانشآموزان بسیار پررنگ بود. آنها ضمن به تعطیلی کشاندن کلاسهای درس، در اینگونه تجمعهای انقلابی شرکت میکردند. مسجد جامع شهر علاوه بر مدارس، یکی از کانونهای اعتراض بود. برای بیان نقش مردم نظرآباد در حمایت از انقلاب اسلامی به دو رویداد که در سال 1357 رخ داده است، اشاراتی میشود:
الف)بیست روز سرد بدون نفت: در دیماه 1357که هوا به شدت سرد بود، مردم شهر نظرآباد با برگزاری تظاهرات اعتراضآمیز از خیزش مردم در دیگر نقاط ایران حمایت کردند. بر همین مبنا عوامل رژیم پهلوی در شرکت نفت کرج و حومه برای سرکوب خیزش مردم به مدت 20روز از ارسال نفت به این شهر جلوگیری کردند. این درحالی بود که به برخی روستاهای 500 تا 1000نفری همجوار نظرآباد یک روز در میان نفت تحویل میشد. پس از این موضوع جمعی از مردم در همان ایام ضمن تنظیم طوماری خطاب به شرکت ملی نفت ایران خواستار بیان علل عدم توزیع نفت در این شهر شدند. در 16دی متصدی شعبه نفت شهر نیز برای پیگیری موضوع به کرج مراجعه میکند. پس از پرسوجوی وی، مسؤول وقت شرکت نفت کرج ضمن توهین به او میگوید: اگر دنیا را نفت بگیرد به نظرآباد نفت تحویل نخواهم داد.
پس از آن برخورد، چند نفر از معتمدان شهر بار دیگر به کرج مراجعه کرده و علت این تصمیم را جویا میشوند. شخصی به نام بهرامی که مسؤول توزیع نفت حومة کرج بود به این جمع نیز توهین میکند. اکبر امیرخانی (مدیر وقت مدرسه راهنمایی مقدم) در اینباره میگوید: وقتی به کرج مراجعه کردیم، مسؤول توزیع نفت حومه کرج ضمن اشاره به تظاهرات مردم نظرآباد گفت بروید از امام خمینی نفت بگیرید! و در پی بیان این جملات چند نفر از کارگران او بر سرم ریختند و نزدیک بود مرا بکشند. پس از این حادثه موضوع را به روزنامه اطلاعات گزارش کردم که چند روز بعد از درج آن، تحویل نفت به مردم به حالت روزهای گذشته درآمد.(1) تمام این حوادث وقتی رخ داده است که هنوز محمدرضا شاه از کشور خارج نشده و رژیم متلاشی نشده بود.
ب) مسدود کردن جاده ترانزیتی: در اوج انقلاب اسلامی، شاهپور بختیار (آخرین نخستوزیر رژیم پهلوی) حاضر به استعفاء و کنارهگیری نبود. او در 21 بهمن 1357که درگیریهای خونینی بین نیروهای انقلاب و رژیم در جریان بود، ارتش را دستاندرکار کودتای نظامی کرد و در همین راستا در کشور حکومت نظامی اعلام شد.در این روز حساس مردم شهر نظرآباد با درایت و شجاعتی که داشتند ضمن تجمع در مرکز شهر به طرف جاده ترانزیتی قزوین - کرج حرکت کرده و جاده مزبور را مسدود کردند که مبادا نیروهای کمکی ارتش از پادگانها و شهرهای غرب ایران به سوی تهران و کرج حرکت کنند. یکی از جوانان غیور نظرآباد، محمد آقانظرپور بود که به کمک کامیون پدرش در بستن جاده به مردم کمک کرد. او چهارسال بعد در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران طی عملیات محرم در سال 1361 خورشیدی به شهادت رسید.(2) تجمع مردم در جاده ادامه داشت تا روز 22 بهمن که رژیم پادشاهی پهلوی منقرض شده و از غروب آن روز جمهوری اسلامی ایران عملاً تشکیل شده و اداره مملکت با رهبری امام خمینی آغاز شد. مردم انقلابی نظرآباد در آن روز در حالی به خانههای خویش بازگشتند که لبخند پیروزی بر لب و اشک سوگ شهیدان بر چشم داشتند.
پانوشت ها:1. روزنامه اطلاعات، ش15762 (چهارشنبه 27 دی 1357)، ص3/ 2. سیدیوسف حسینی، حماسه آفرینان (یادبود حماسهسازان نظرآباد)، ص57.
به نقل از : کتاب دشتی به وسعت تاریخ، ص 204.