توضیح ضروری وبلاگ ساوجبلاغ پژوهی: یادداشت انتقادی زیر به قلم آقای «حامد فلاح» است که در آن سعی گردیده از منظر علمی، کاستی ها و نقاط ضعف «پروژه مسکن مهر» در شهر جدید هشتگرد به مسئولان یادآوری شود. وبلاگ «ساوجبلاغ پژوهی» با هدف دامن زدن به فرهنگ نقد در شهرستان های ساوجبلاغ و نظرآباد، بدون هیچ قضاوتی این یادداشت را منتشر می سازد و آمادگی آن را دارد که دیدگاه های موافق و مخالف را بدون دخل و تصرف در همین وبلاگ منتشر سازد.
طرح مسکن مهر، زگیلی بر پیشانی شهر جدید هشتگرد
حامد فلاح
در دوران تحصیل دانشگاهی پروژه عملی درس شهری ام مطالعه موردی شهر جدید هشتگرد قرار گرفت. استاد گرامی و فرزانه جناب آقای دکتر سلیمانی که از استادان دلسوز و خبره و دکترای شهری بودند، مطالب ارایه شده را مورد تایید قرار دادند و با اینکه با مسایل علمی و کارشناسی برخورد می نمودند، گرفتن نمره 19 آنهم در مورد شهر و شهرسازی از دست ایشان افتخار دوران تحصیلی ام می باشد.
غرض از مطالب فوق اینکه برای خوانندگان گرامی ایجاد شبهه نکند و نقدم به پروژه مسکن مهر را از بعد تخصصی ناچیزم به شمار آورده و دوستان متخصص دانشگاهی بخصوص مهندسین عمران پیگیر موضوع باشند و با ارایه نظرات علمی و کارشناسی عمق فاجعه را اطلاع رسانی کنند. گسل فعال و بسیار خطرناک آبیک به دره برغان از وسط شهر جدید گذشته و متاسفانه در این ناحیه به چند شعبه تقسیم می شود. بر همین اساس بنای شهر جدید بسیار کارشناسی شده طراحی گردیده است. تمامی محدوده این گسل های زلزله خیز نقشه برداری و به فضای سبز، میادین وسیع و گسترده و به تفرجگاه اختصاص یافته است و آنجایی که امکان تغییر نداشته با نظارت و سخت گیری به ساخت و ساز قوی و مهندسی شده، عملیاتی شده است. شهر جدید هشتگرد با پیش بینی حداکثر نیم میلیون نفری سرریز جمعیت تهران طراحی گردیده و با کمربند سبز پیش بینی شده مصمم به جلوگیری از توسعه آتی آن و معضل حاشیه نشینی آینده نگری گردیده بود.
مخروط افکنه رودخانه فشند در ضلع شمالی اتوبان یکی از خطرناک ترین نواحی سیل خیز و آسیب زای منطقه است و متاسفانه 90 درصد آن زیر ساخت پروژه مهر رفته است. همین بس سه دهنه پل سیل گذر طراحی شده در اتوبان برای این رودخانه مخاطره خیز برای عاقلان ادله ای اقناعی است. حال با کدام دلیل در عرض کمتر از یک سال ده ها آپارتمان غیر استاندارد همچو قارچ از این سیل گاه سر بر می آورد؟!! با این دلیل که سقف ساخت و ساز متر مربعی 300 هزار تومان یعنی غیر استاندارد، مگر امکان دارد با این مبلغ بنای ضد سیل و زلزله ساخت؟!! اجرای طرح مهر در مجاورت شهر جدید و بعضا" در محدوده قانونی آن و خارج از طرح پیش بینی شده اولیه زایده ای همچون زگیل بر رخ زیبای دشت ساوجبلاغ است و متاسفانه مسئولان بدون توجه به عواقب دردناک آینده به اجرای آن افتخار می کنند. در حالی که این ساخت و ساز سریع و قارچ گونه بدون درنظر گرفتن عواقب زلزله و سیل به سرعت در حال پیشروی است. به طور قطع و یقین یک زلزله حدود 5 ریشتری در این ناحیه فاجعه ای را رقم خواهد زد که کمر کشور را خم کند و آن زمان نه از مجریان و سیاست گذاران نشانی است و نه مسئولان وقت.
علاوه بر عواقب مخاطرات طبیعی تجمع جمعیت کلان در حاشیه شهر جدید آن هم از طبقه سه و نیازمند کار و زیر ساخت های فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی (کسانی که این آپارتمان های اقساطی را می خرند مطمئنا" نیازمندانی هستند که در فکر سرپناه هستند تا جان پناه) افرادی که توان تهیه و خرید خانه را ندارند و از مستاجری به جان آمده اند و به عواقب احتمالی نمی اندیشند... با توجه به کمبود شدید منابع آب در دشت و تمرکز جمعیت بومی در آن و نبود درآمد و کار برای جوانانش معضلی بر معضلی افزودن است. مشکلات اجتماعی و فرهنگی، آلودگی آب های زیرزمینی با دفع فاضلاب بالادست دشت، برهم خوردن چشم انداز زیبایی ساوجبلاغ، ترافیک سنگین و طاقت فرسا، نابودی بیش از بیست روستاهای بزرگ و تاریخی از هیو تا کوهسار همانگونه که اهالی فشند را به ستوه آورده... از جمله عواقب شوم و دردناک نه چندان دوری ایست که ازا ین زگیل به ما مستولی خواهد شد. از آنجایی که هدف ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر احمدی نژاد کمک به اقشار آسیب پذیر و کم درآمد و خارج کردن دست واسطه گران از مسکن بود و در جای خود قابل تقدیر و تشکر است. این وظیفه متخصصین و کارشناسان و مهندسین و مدیران است که در مکان یابی و مستحکم سازی با درایت و مدبرانه عمل می نمودند.