از «ولیان» ساوجبلاغ تا «دنبلید» طالقان
دکتر صادق کرمیار در 26 آذر 1338 در تهران متولّد شد. پدرش اهل «روستای وِلیان» از توابع شهرستان ساوجبلاغ و مادرش اهل «روستای دُنبلید» از توابع شهرستان طالقان واقع در استان البرز است. وی در داستان «بوی شیر» به این دو روستا، اشاره کرده است. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در محله امامزاده حسن و سپه غربی تهران گذراند و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در امورتربیتی دو سال فعالیت کرده و سپس به عنوان خبرنگار روزنامه اطلاعات مشغول به کار شد. همزمان در رشته الهیات دانشگاه آزاد نیز به تحصیل ادامه داد و نخستین داستان خود را در سال 1367 در روزنامه اطلاعات به چاپ رساند. در سال 1369 مجموعه داستان ایشان به نام «فریاد در خاکستر» به زیر چاپ رفت و بعد از یک سال مجموعه داستان نوجوانان به نام «انتقام در اردوگاه» منتشر شد. نخستین فیلمنامه سینمایی کرمیار که در عرصه جنگ و محاصره آبادان بود در سال 1375 به نام «کوسه ها» ساخته شد. فیلم «سجده بر آب» و «جان سخت» و چند مجموعه تلویزیونی نیز از دیگر آثار او در زمینه فیلم سازی است. از کارهای اخیر او می توان به رمان «دشتهای سوزان»، رمان «نامیرا» و رمان «خداحافظ دوکوهه» اشاره کرد. کرمیار مسئول ویژه نامه اطلاعات جبهه در مناطق جنگی در سال های 65 -67 بود و از 72 - 75 مسئول صفحه ادبی جوانههای اندیشه روزنامه اطلاعات و همچنین معاون سردبیر نشریه سینمایی مردم و سینما وابسته به بنیاد سینمایی فارابی بوده است.
کرمیار لوح تقدیر نخستین جشنواره جایزه هنر و ادبیات دفاع مقدس را از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1367دریافت کرد. وی همچنین به عنوان نویسنده برتر جشنواره بنیاد شهید برای نگارش مجموعه داستان «فریاد در خاکستر» در سال 1370 معرفی شد. در سال 1385 نیز برنده تندیس ویژه و لوح تقدیر برای بهترین فیلم جایزه سال پیامبر اعظم (ص) برای تلهفیلم «زیارت» در جشنواره فیلم پلیس شد. همچنین برای فیلم اخیر لوح تقدیر بهترین فیلمنامه نویس را از جشنواره کوثر در سال 1386 دریافت کرد. کرمیار دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه سریال «دریا در غربت» از جشنواره تولیدات صدا و سیما در سال 1386دریافت کرد و شایسته تقدیر در سومین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در سال 1389 برای نگارش رمان «نامیرا» شد. همچنین شایسته تقدیر در بیست و هشتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 1389 به خاطر نگارش رمان نامیرا و شایسته تقدیر به خاطر نگارش رمان اخیر به عنوان اثر برگزیده چهارمین جشنواره کتاب دین و پژوهش های برتر معرفی شد.
دکتر کرمیار در رمان «خداحافظ دوکوهه» سعی دارد به نوعی مدیریت جنگ و نقش فرماندهان در حوادث آن دوران را روایت کند. داستان این رمان از سال 1363 آغاز می شود و تا پایان جنگ نیز ادامه دارد. نویسنده طی قصه روندی از فعالیت فرماندهان جنگ را روایت می کند. وی در «دشتهای سوزان» نیز این تجربه را داشته است که بدون مدیریت فضای قصه نمی توان فهمید که چه اتفاقی در شرف رخ دادن است. کرمیار معتقد است کار اصلی داستان این است که رفتار عوام و خواص را توامان به دید مخاطب خود برساند. چون بدون تحلیل رفتار عوام نمی توان به تحلیل رفتار خواص رسید و بدون نگاه به رفتار خواص نیز نمی توان به درک صحیح از رفتار عوام دست یافت و رمان رمان «خدا حافظ دوکوهه» نیز در واقع در ادامه روند تالیف رمان «دشتهای سوزان» و به دنبال ایجاد چنین نگاهی است. دشتهای سوزان پیرامون زندگی شیخ خزعل از سران قبایل خوزستان در دوره قاجار است و داستان آن به برهه تاریخی کشف نفت توسط نیروهای انگلیسی در جنوب خوزستان بر می گردد.
آشنایی بیشتر با کارنامه فرهنگی و هنری دکتر صادق کرمیار
بخشی از کتاب «نامیرا» به انتخاب نویسنده را از ایـــــنجا بخوانید