اثری خواندنی در نقد بابی نمایی مشروطهخواهی ایرانیان
چند سالی است دو جریان ضد هم در داخل و خارج کشور با ادعاهایی سوگیرانه و غیر پژوهشی بر دیدگاه «بابی نمایی انقلاب مشروطه» اصرار می ورزند و با شبه استدلالها و مغالطات شبیه به هم، یکسره میگویند و مینویسند که انقلاب مشروطه، حاصل توطئه و تبانی گروهی از بابیانِ ازلی در روزگار قاجاریه است. بر همین مبنا، تقریباً همه رهبران روحانی و غیر روحانی مشروطه را بابی ازلی میپندارند و تلاش میکنند برای دیدگاه خود، توجیهاتی فراهم کنند.
1. نویسندگان بهایی و هواداران فرقههای بابی ازلی و بهایی همانند تورج امینی، فریدون وهمن، ژانت آفاری، عباس امانت، منگل بیات، موژان مومن، خوان کول، حسن موقر بالیوزی، کاویان صادقزاده، منوچهر بختیاری و مینا یزدانی.
2. نویسندگان مسلمان ضد مشروطه همانند سید مقداد نبوی رضوی، حسین آبادیان، موسی فقیه حقانی، قدیر جعفری و میثم عبداللهی.
این دو گروه در مبانی دینی، روبروی هم هستند اما در مخالفت با انقلاب مشروطه، همدل و هم نظرند. هر دو گروه، آگاهانه و با قصد پیشینی برای اثبات بابی بودن مشروطه، فرقههای بابیه و بهاییه را معادل هم میگیرند. این در حالی است که مواجهه و کنش های این دو فرقه با امر سیاسی و به تبع آن مشروطه، متفاوت بوده است.
در سال 1391 خورشیدی در راستای دفاع از ایمان شیعی آیت الله حاج شیخ هادی نجم آبادی (فقیه نواندیش و قرآن پژوه صدر مشروطیت) به وسع خود در قالب چند یادداشت به نقد دیدگاه «بابی نمایی انقلاب مشروطه» پرداختم. از نمایندگان اصلی این دو جریان در داخل کشور یعنی تورج امینی (نویسنده بهایی ساکن در کرج) و سید مقداد نبوی رضوی (نویسنده عضو انجمن حجتیه) در فضای مجازی و رسانهای، فحش خورده و متهم به بیسوادی و تاریخ ندانی شدم!
خوشبختانه دکتر محمدرضا جوادی یگانه (عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران) و همکار جوانش علی راغب با انتشار کتاب 215 صفحهای «مشروطه همگان؛ نقدی بر بابی نمایی انقلاب مشروطه»روشمندانه و هوشمندانه به نقد این دیدگاه مغرضانه پرداختهاند. حقاً و انصافاً این کتاب به خوبی از پس مغالطات پیدا و پنهان این دو جریان ضد مشروطه برآمده است. از افتخارات بنده است که یکی از یادداشت هایم با عنوان «تیغ مشترک تز و آنتی تز علیه مشروطه خواهی ایرانیان» (منتشر شده در وبلاگ البرز پژوهی، اول فروردین 1394) از منابع این کتاب خواندنی است. از متصدی غرفه «انتشارات علمی» در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شنیدم این اثر، جلد دومی دارد که در دست انتشار است. «بابی نمایی انقلاب مشروطه» شاید همچنان برخی عوام هیجانزده ساکن در حاشیه محافل علمی را برانگیزاند اما نزد اهل علم، دیدگاهی سوگیرانه و غیر علمی است. البته گذشت زمان، بی مبنایی آن را بیشتر نشان خواهد داد...
حسین عسکری
29 اردیبهشت 1404
مطالب مرتبط
مثلث هجمه علیه ایمان شیعی شیخ هادی نجم آبادی
پیوند بهاییت و انجمن حجّتیه علیه ایمان شیعی شیخ هادی نجم آبادی
دیدگاه آیت الله شبیری زنجانی درباره تکفیر شیخ هادی نجم آبادی
مذهب موبد بیدگلی کاشانی پیش از آشنایی با شیخ هادی نجم آبادی
تصحیح روایت دیدار آیت الله صافی گلپایگانی با شیخ فضل الله نوری
شیخ هادی نجم آبادی و «تاریخ مکتوم»
هجمه مشکوک به هویت شیعی شیخ هادی نجم آبادی
ماجرای مقاله «شیخ هادی نجم آبادی» در ویکی پدیا
_____________________________
تقابل مبارک دو مثلث
یاد بعضی نفرات
روشنم میدارد:
اعتصام یوسف،
حسن رشدیه.
قوّتم میبخشد
ره میاندازد
و اجاقِ کهنِ سردِ سَرایم
گرم میآید از گرمی عالی دَمِشان.
نام بعضی نفرات
رزقِ روحم شده است.
وقت هر دلتنگی
سویشان دارم دست
جرئتم میبخشد
روشنم میدارد.
(نیما یوشیج)
روز 13 اردیبهشت 1404 میهمان مسجد امام حسین علیه السلام نجم آباد البرز بودیم تا مشتاقانه تقدیر کنیم از معلمان کوشا و نجیب این روستای تاریخی. دقایقی درباره تقابل دو مثلث در روزگار پرآشوب و خواب زده قاجاریه سخن گفتم که موجب تولد «نظام آموزش و پرورش نوین در ایران» شد. مثلثی مبارک که در رأس آن آیت الله حاج شیخ هادی نجم آبادی (مجتهد نواندیش پایتخت) و در دو ضلعش میرزا علی خان امین الدوله (دولت مرد هوشمند و با کفایت) و میرزا حسن رشدیه تبریزی (آموزگار متعهد و مبتکر) بود. این سه مصلح اجتماعی با مثلث نامبارکی درگیر بودند: عوامل دولت های استعماری؛ مستبدان؛ عمله جهل و تحجر. در کشاکش این تقابل نفس گیر و پر تنش، بساط مکتب خانه های فلک زده هجا محور جمع شد و شیوه آموزش الفبای صوتی و دانش های جدید آغاز شد. این زایش و تقابل مبارک در حالی در ایران رخ می داد که مغرب زمین در حال شکوفایی علمی و فناورانه بود. از شیرینی های این آیین نقلی، «ده وند» شدن افتخاری بنده به جهت نگارش کتاب «روستازادگان دانشمند» است. حالا دیگر با افتخار نجم آبادی ام، البرزی ام و ایرانی...
حسین عسکری
15 اردیبهشت 1404
کرج
به نقل از کانال تلگرامی البرزپژوهی https://t.me/alborzology
_____________________________
کوتاه نوشته های حسین عسکری در کانال تلگرامی البرزپژوهی - 1
کوتاه نوشته های حسین عسکری در کانال تلگرامی البرزپژوهی - 2
کوتاه نوشته های حسین عسکری در کانال تلگرامی البرزپژوهی - 3
کوتاه نوشته های حسین عسکری در کانال تلگرامی البرزپژوهی - 4